Home>Even voorstellen > Astrid

Even voorstellen > Astrid

Muziekles op de Almelose montessorischool

Mijn naam is Astrid van de Ven en elke donderdag geef ik muziekles op de Almelose montessorischool. De onderbouw heeft elke week een muziekles van veertig minuten en de ene week hebben de beide middenbouwen les en de volgende week de beide bovenbouwen. In een les leren de leerlingen hun aanwezige muzikale mogelijkheden te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ze leren liedjes en leren allerlei ritme-en melodie-instrumenten kennen en bespelen. Bovendien gaan de leerlingen ook bewegen op muziek. Het plezier in muziek staat altijd voorop.

In de onderbouw leren we liedjes en de verschillende aanwezige instrumenten te gebruiken en te benoemen. Naast zingen is bewegen altijd een onderdeel van de les. Muziek beleven en het zelf doen staat voorop. In de middenbouw wordt er bewust omgegaan met muziek. Met een instrument een lied begeleiden en herkennen van de verschillende instrumentgroepen en beluisteren van muziek uit verschillende landen komt aan bod. Ook zingen en bewegen we op muziek. In de bovenbouw wordt de wereld kritisch bekeken door de leerlingen. Ze ontwikkelen steeds meer een eigen smaak. Naast het beluisteren van zeer uiteenlopende muziekstukken, zingen we liedjes en bespelen we instrumenten. Kinderen krijgen een podium om hun eigen muzikale voorkeur te delen met de kinderen uit de eigen groep en ook met de andere groepen tijdens bijvoorbeeld the voice, maar ook als zij zelf een instrument bespelen of een bepaalde dans willen laten zien. Bovendien krijgen zij drumles en keyboardles.

Muziek ontstaat niet alleen vanuit kennis en vaardigheden maar vooral vanuit het hart. Ik maak gebruik van en stimuleer talenten van de leerlingen en ik vind het belangrijk om kinderen op te voeden tot mensen die genieten van muziek en het leven.